Skip to main content

Maustetietoa

Mausteissa on hyvin paljon samanlaiset lainalaisuudet kuten viineissä. Laatuun vaikuttavia tekijöitä on karkeasti jaoteltuna 4:

1. Ilmasto
2. Maaperä
3. Lajike
4. Ihmiskäsi

Moni alue on erikoistunut määrättyihin kasveihin, joiden on mahdollista kehittyä parhaiten juuri sillä alueella. Esimerkiksi pippurit Intiasta sekä Brasilasta ja kardemumma Guatemalasta. Helpoin tapa havaita raaka-mausteen, laatutaso on siis tietää alkuperä. Laadukkaat mausteet vaativat riittävän kasvuajan ja sato on siten myös normaalia pienempi. Laadulla on siten hintansa.

Stay spiced -yrtit tulevat pääosin Saksan Thüringenistä, koska aluueen ilmasto ja maaperä tekevät Thüringenistä parhaan kasvattaa meiramia, basilikaa, timjamia ja rakuunaa. Maaperän happopitoisuus on optimaalinen ja aurinko ei haihduta kaikkia eteerisiä öljyjä. Sato korjataan 2-3 kertaa vuodessa.

Siinä missä mausteen alkuperämaa myös koko kertoo laadusta. Pippurin tulee olla mahdollisimman iso ja raskas, kun taas muskottipähkinän niin pieni kuin mahdollista.

Värillä on iso merkitys laatua arvioidessa. Muskottipähkinän tulee olla niin vaalea kuin mahdollista ja kardemumman siementen niin vihreitä kuin mahdollista. Monessa tapauksessa väri kertoo eteeristen öljyjen määrästä. Maku piilee öljyssä.

Esimerkkejä laadukkaiden mausteiden alkuperämaista

Pippurit Brasiliasta

Yksi parhaista pippureista kasvaa Brasiliassa. Brasilialaisella pippuripuulla on elegantit jopa 40 cm pitkät kauniit oksat, joissa on kananmunan muotoiset vaaleat, vihertävät lehdet ja vaaleanpunaiset marjat. Tästä johtuen brasilialaista pippuria käytetäänkin usein koristekasvina.

Miksi mustapippurimme tulee juuri Brasiliasta kaikista maailman kolkista? Se on tunnettu intensiivisistä eteerisistä öljyistä, joissa vivahteita limestä, sitruunasta, frankinsensistä eli olibaanihartsista, männystä, inkivääristä, mintusta, salviasta ja fenkolista.

Valkosipuli Kaliforniasta

Valkosipuli kasvaa lukemattomissa paikoissa ympäri maailmaa, kuten etelä.Euroopassa, Balkanilla, Egyptissä, Kiinassa, ja Taiwanissa.

Meille tärkein alue on kuitenkin Kalifornia, jossa valkosipuli saa paljon aurinkoa ja maaperä on täydellinen. Talvella Kalifornian Central Valley sijaitsee subtrooppisella sade alueella, kun taas kesällä on kuivaa. Lämpötila laskee harvoin alle 8 celsius astetta. Tämä mahdollistaa ympärivuotisen viljelyn. Central Valley tunnetaan Amerikan hedelmätarhana.

Valkosipuli viihtyy hyvin muiden kasvien, kuten mansikoiden, liljojen ja ruusujen seurana. Sipuli voi kasvaa jopa 90 cm korkuiseksi.

Paprika Unkarista

Unkarin kaksi tärkeintä paprika-aluetta ovat Szegedin ja Kalocskan kaupungit. Maanviljelijät kasvattavat erinomaisia lajikkeita, vahvoista mietoihin, erityisen prosessin avulla. Eri lajikkeiden ja kasvin eri osien käyttö on tärkeää lopputuotteen korkean laadun saavuttamiseksi.

Ceyloninkaneli

Tärkeimmät kasvualueet ovat Sri Lanka, Madagaskar, ja Seyschellit. Sri Lanka kaneli kasvaa kanelitarhoissa pensaina. Joka toinen vuosi Monsuuni sesonkina 2-3 metriset versot leikataan ja kuori irrotetaan oksasta. Kuoren uloimpia kerroksia ei käytetä, mutta herkulliset sisäosat työnnetään sisäkkäin toistensa kanssa. Sen jälkeen ne saa kuivua varjossa ja sitten auringossa. Tämä antaa tyypillisen keltaisen ruskean värin. Laatu riippuu väristä ja kuoren finesseistä.

Ceylonin kanelilla on hieno aromaattinen tuoksu, sekä makea ja tulinen maku.

Kumina Suomesta

Vaikkakin suomalaisen ruoan sadot voivat olla alhaisia on laatu sitä vastoin usein erinomaista. Suomalainen kumina on kuitenkin hyvin tuottoisa kasvi. Se kuuluu umbelliferae kasveihin ja kasvaa n. 60-100cm korkuiseksi. Suomalaisella kuminalla on kysyntää ympäri maailmaa sen korkean karvoni pitoisuuden vuoksi. Tämä antaa korkealaatuiselle suomalaiselle kuminalle sen erityisen maun.

Mauste.fi chilit
Mausteiden laatu